Meest recente post

Hekken weg op HOA1

Hoe is het met HOA1, de oude boorlocatie ter hoogte van paal 3 in de Hollumer duinen? Daar wordt sinds november 2018 gesaneerd en sinds de ...

zaterdag 12 januari 2019

Containers ingezet ter bescherming HOA1





Nieuwe big bags en zeecontainers die volgestort zijn met zand vormen een tijdelijke beschermende muur voor de NAM-locatie in de Hollumer duinen, HOA1. De locatie wordt gesaneerd. Met de laatste storm en springvloed van 8 januari spoelde een deel van de locatie weg terwijl het saneringswerk nog niet klaar was. Met man en macht wordt nu het vervuilde zand weggegraven. Om dat graafwerk te beschermen en te voorkomen dat er meer vervuild zand in de Noordzee spoelt, is de muur aangelegd. Er is vrijdag 11 januari ook begonnen met het plaatsen van een stalen damwand. De stalen platen worden meters diep het zand in getrild. De wand is op 12 januari slechts enkele meters breed en nog lang niet klaar. Voor het weekend liggen de werkzaamheden stil, zodat de rest na het weekend wordt afgemaakt.

Op het strand, tussen paal 2 en 3, wordt plastic granulaat aangetroffen dat komt uit de containers die in de nacht van 1 op 2 januari overboord sloegen boven de Waddeneilanden. Er wordt nog meer rommel uit die containers op het strand verwacht.
Via de app www.waddenplastic.nl kan gemeld worden waar hoeveel granulaat wordt gevonden.
Met de gegevens brengen RUG-wetenschappers de vervuiling van de stranden in kaart.

Geen opmerkingen: