Meest recente post

Oerdrit 25 augustus 2019

Ameland Vertel! en Strandexpress hadden op 25 augustus 2019 hun derde Oerdrit, met een prachtige rit naar het oostelijkste puntje van het...

donderdag 10 januari 2019

NAM-locatie en paal 3 - 10 januari 2019De situatie van de NAM-locatie en bij paal 3, na de springvloed op dinsdag 8 januari. 

Er wordt met man en macht aan het opruimen van de oude NAM-locatie in de Hollumer duinen gewerkt. De NAM had al opdrachten gegeven aan bedrijven om te beginnen met het frezen van het asfalt en afgraven van het zand. Vanaf begin december 2018 werd daar aan gewerkt. Er is zelfs een speciale tijdelijke weg aangelegd met rijplaten, door de Hollumer duinen. 

De storm van 8 januari zet extra druk op de werkzaamheden. Een deel van de locatie werd weggespoeld door het springtij, waardoor ook vervuilde grond in zee verdween. De bodem van de locatie is vervuild met oliecomponenten, het grondwater is vervuild met benzeen, tolueen, ethylbenzeen en xyleen. 

Om de boorlocatie enigszins te beschermen tegen hoog water worden er big bags met 1000 kilo zand geplaatst. De muur van zandzakken beschermt tegen een gewone vloed maar niet tegen storm en springvloed, zoals is gebleken.

Het resterende zand van de locatie, waar in de jaren ’60 een boortoren stond, wordt met trekkers en dumpers afgevoerd naar een opslagplaats voor vervuild zand, aan de Smitteweg in Ballum. Ze rijden af en aan. Ongeveer 20.000 kuub wordt afgegraven. De NAM geeft aan dat ongeveer 10 tot 20 procent van de vervuilde grond is weggespoeld. Later wordt al het zand in één keer per schip afgevoerd naar een bedrijf op het vasteland dat het gaat reinigen.

Ondertussen wordt een grote tank geplaatst die onderdeel is van een waterzuiveringsinstallatie. Er wordt hard gewerkt om zoveel mogelijk klaar te krijgen voor de volgende storm en springvloed nog meer van de oude boorput wegslaat.
Het volledig verwijderen van de verontreiniging in het grondwater wordt als niet haalbaar beschouwd.

Geen opmerkingen: